REKLAMA
Źródło: Pixabay: RitaE
Jabłka w cieście
Przepis na smażone jabłka w cieście, które są również odpowiednie jako deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Koszyk
- 125 g mąka zwykła specjalna
- 1 szt jajko
- 150 ml mleko
- Sól
Jabłka
- 4 szt jabłka
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukier
Narzędzia
- 500 ml Olej do smażenia
- 2 łyżki stołowe Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Wymieszaj mąkę, jajka, mleko i sól w misce i dobrze wymieszaj, aby utworzyć gładkie ciasto. Pozwól mu odpocząć przez co najmniej 20 minut.
2. Krok
Obieramy jabłka, wybieramy nasiono i kroimy na około 1 cm grubości krążki. Następnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.
3. Krok
Olej podgrzewamy na średnio wysoką temperaturę. Każde jabłko moczymy w cieście i smażymy z obu stron na złoto.
4. Krok
Gotowane jabłka posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe.