REKLAMA

Źródło: FB: Bezva recepty

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście to mój ulubiony jesienny deser. Ich piękny aromat, który roznosi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia, za każdym razem przyciąga mnie do kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt jabłka Dodano do
  • 1 kubek Mąka Dodano do
  • 12 kubek Mleko Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 2 Łyżki Olej roślinny Dodano do
  • 2 Łyżki Cukier Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Jajka ubić z cukrem na pianę. Następnie dodaj mleko, mąkę, olej, sól i ekstrakt waniliowy i ubij na gładkie ciasto. Odstaw na czas przygotowywania jabłek. Odstawione ciasto powinno być nieco rzadsze niż ciasto naleśnikowe.

2. Krok

Umyj jabłka, obierz je i wydrąż środek z pestkami, ale nie do samego dna. Jeśli masz nożyki w różnych rozmiarach, użyj końcówki największego z nich, aby wyciąć otwór po przycięciu, a następnie wydrąż środek łyżką.

3. Krok

Zanurz każde jabłko wewnątrz i na zewnątrz w przygotowanym cieście i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie nabierać złotego koloru, a jabłka będą miękkie.

5. Krok

Pozostaw jabłka na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy