Źródło: FB: Bezva recepty
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście to mój ulubiony jesienny deser. Ich piękny aromat, który roznosi się po całym mieszkaniu podczas pieczenia, za każdym razem przyciąga mnie do kuchni.
Składniki
- 4 szt jabłka
- 1 kubek Mąka
- 1⁄2 kubek Mleko
- 2 szt jajko
- 2 Łyżki Olej roślinny
- 2 Łyżki Cukier
- szczypta soli
- 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Jajka ubić z cukrem na pianę. Następnie dodaj mleko, mąkę, olej, sól i ekstrakt waniliowy i ubij na gładkie ciasto. Odstaw na czas przygotowywania jabłek. Odstawione ciasto powinno być nieco rzadsze niż ciasto naleśnikowe.
Umyj jabłka, obierz je i wydrąż środek z pestkami, ale nie do samego dna. Jeśli masz nożyki w różnych rozmiarach, użyj końcówki największego z nich, aby wyciąć otwór po przycięciu, a następnie wydrąż środek łyżką.
Zanurz każde jabłko wewnątrz i na zewnątrz w przygotowanym cieście i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie nabierać złotego koloru, a jabłka będą miękkie.
Pozostaw jabłka na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem.