Źródło: Freepik
Idealny biszkopt do ciast
Biszkopt-prawdziwa klasyka wśród ciast. Delikatny, puszysty i niezwykle uniwersalny, stanowiący świetną bazę pod wiele deserów oraz tortów. Ten prosty przepis pozwoli Ci na przygotowanie idealnego biszkoptu z 4 jajek.
Składniki
- 4 duży jajka
- 1 szkło cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżka oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem i posypując cienko mąką.
Jajka ubij na puszystą masę. Dodawaj powoli cukier, cały czas ubijając.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, starając się nie \popsuć\ piany z jajek.
Dodaj olej i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut.
Biszkopt powinien być gotowy, gdy powierzchnia jest sprężysta, a włożony w ciasto patyczek wychodzi suchy.
Ostudź biszkopt i gotowy! Możesz go teraz kroić na warstwy i zastosować do tworzenia deserów.