Źródło: Freepik
Idealnie puszysty lukier z masła orzechowego
Przygotowanie tego gładkiego i soczystego kremu nie tylko przynosi ogromną satysfakcję, ale może również ozdobić każde ciasto lub babeczkę swoją bogatą i kremową dobrocią.
Składniki
- 1 filiżanka masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 filiżanka Kremowego masła orzechowego (staraj się nie używać naturalnego, ponieważ może się rozdzielić i wpłynąć na konsystencję kremu)
- 4 filiżanki cukru pudru
- 1⁄4 filiżanka Ciężkiej śmietany
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od ubijania masła, aż stanie się kremowe i lekkie, używając miksera stojącego z nasadką łopatkową. Zwykle zajmuje to około 2 minut. Zauważyłam, że rozpoczęcie ubijania od masła o temperaturze pokojowej ułatwia i przyspiesza uzyskanie pożądanej lekkiej i puszystej konsystencji.
Dodaj kremowe masło orzechowe do miksera i kontynuuj ubijanie. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Kluczem jest zapewnienie idealnego połączenia masła i masła orzechowego.
Stopniowo dodawaj cukier puder po jednej filiżance na raz. Oto mała sztuczka, jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, dodaj ciężką śmietanę. Ubijaj, aż wszystko będzie gładkie i całkowicie zintegrowane.
Dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Jeśli często pieczesz, tak jak ja, wiesz, że sól wzmacnia słodycz i smak. Ponownie ubij masę, aż będzie całkowicie gładka.
Teraz masło orzechowe jest gotowe. Można go natychmiast rozsmarować na ciastach lub babeczkach lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do wykorzystania w przyszłości.