Źródło: Freepik
Idealne kruche ciasto
Kruche ciasto to delikatne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które doskonale sprawdza jako podstawa do różnego rodzaju tart, ciast owocowych czy babeczek. Charakteryzuje się delikatnymi, kruchymi kawałkami, które rozpływają się w ustach, podkreślając smak różnorodnych dodatków. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnego smaku i tekstury.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko (rozbełtane)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki. Możesz użyć noża lub końcówki palców, aby rozdrobnić masło w suchych składnikach, aż powstanie kruszonka o konsystencji piasku.
Dodaj rozbełtane jajko i ekstrakt z wanilii (jeśli używasz) do miski. Wyrabiaj ciasto delikatnie, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Unikaj zbyt długiego wyrabiania, aby nie przegrzać ciasta.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na około 30 minut, aby odpoczęło i stwardniało.
Po schłodzeniu ciasta wyjmij je z lodówki i podziel na dwie części, jeśli planujesz użyć tylko jednej części na raz.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na okrągłą lub prostokątną formę o grubości około 3-4 mm.
Przenieś rozwałkowane ciasto do formy do pieczenia. Możesz delikatnie docisnąć ciasto do dna i boków formy. Usuń nadmiar ciasta, jeśli wystaje.
Wstaw ciasto do lodówki na około 15 minut, aby się ponownie schłodziło.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Po schłodzeniu ciasta, możesz wybrać, czy chcesz je upiec bez wypełnienia jako podstawę dla tarty, lub dodać wybrany nadziew np. owocowy lub kremowy.
Jeśli pieczesz ciasto bez nadzienia, nakłuj je widelcem na kilku miejscach, aby zapobiec powstawaniu bąbelków podczas pieczenia.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, lub do momentu, gdy brzegi ciasta zaczną lekko się złocić.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz użyć kruchego ciasta jako podstawę dla różnych tart, ciastek lub innych deserów, według własnych preferencji.