REKLAMA
Źródło: from ildipapp from Canva
Holenderski sos do szparagów
Miły dodatek do grillowanych szparagów czy nawet jako sos do pieczonej ryby. Ten holenderski sos jest kremowy, kwaśny i ma delikatny cytrynowy posmak.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Sos
- 3 szt żółtka
- 150 g Narzędzia
- 1 szt cytryna
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Biały świeżo mielony pieprz
Szparag
- 500 g świeży szparag
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Przygotuj wszystkie składniki.
2. Krok
W kąpieli wodnej rozpuść masło.
3. Krok
Żółtka wymieszaj z odrobiną soku z cytryny.
4. Krok
Do kąpieli wodnej dodaj żółtka i mieszaj, aż uzyskasz gładką mieszankę.
5. Krok
Następnie dodaj stopione masło do mieszaniny, mieszając powoli, aż uzyskasz gładki, kremowy sos.
6. Krok
Do sosu dodaj sól, przyprawę i sok z cytryny.
7. Krok
Szparagi oczyść z łusek, ugotuj bardzo krótko we wrzącej wodzie, a następnie usmaż na grillu lub patelni. Szparagi podawaj z przygotowanym sosem.