REKLAMA

Źródło: from ildipapp from Canva

Holenderski sos do szparagów

Miły dodatek do grillowanych szparagów czy nawet jako sos do pieczonej ryby. Ten holenderski sos jest kremowy, kwaśny i ma delikatny cytrynowy posmak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Sos

  • 3 szt żółtka Dodano do
  • 150 g Narzędzia Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Biały świeżo mielony pieprz Dodano do

Szparag

  • 500 g świeży szparag Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przygotuj wszystkie składniki.

2. Krok

W kąpieli wodnej rozpuść masło.

3. Krok

Żółtka wymieszaj z odrobiną soku z cytryny.

4. Krok

Do kąpieli wodnej dodaj żółtka i mieszaj, aż uzyskasz gładką mieszankę.

5. Krok

Następnie dodaj stopione masło do mieszaniny, mieszając powoli, aż uzyskasz gładki, kremowy sos.

6. Krok

Do sosu dodaj sól, przyprawę i sok z cytryny.

7. Krok

Szparagi oczyść z łusek, ugotuj bardzo krótko we wrzącej wodzie, a następnie usmaż na grillu lub patelni. Szparagi podawaj z przygotowanym sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy