Źródło: FB: Thermomix - porady, wsparcie, przepisy
Gwiazda z makiem
Przyznam bez bicia, że gwiazda z makiem to jedno z moich ulubionych świątecznych wypieków. Kiedy tylko poczuję zapach maku, od razu czuję, że święta są blisko.
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masla
- 2 ks jajka
- 100 g cukru
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- 1 szkło Mleka
- 400 g masy makowej
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i jajka. Rozgrzej mleko do ciepłego stanu i dodaj do miski. Pamiętaj, aby mleko nie było za gorące, może to zaburzyć pracę drożdży.
Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstaw ciasto na około 1.5 godziny żeby wyrosło.
Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Rozwałkuj każdą z nich na okrąg o średnicy około 20 cm.
Na każdym okrągłym placek smaruj masę makową, zachowując brzegi czyste.
Układaj placek na placek, nałożony ostatni placek zwilż wodą i dociskaj brzegi.
Następnie środek ciasta przekrój na osiem części, ale nie docinaj do końca.
Każdy z ośmiu trójkątów skręć o 180 stopni.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.