REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix - porady, wsparcie, przepisy

Gwiazda z makiem

Przyznam bez bicia, że gwiazda z makiem to jedno z moich ulubionych świątecznych wypieków. Kiedy tylko poczuję zapach maku, od razu czuję, że święta są blisko.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 50 g drożdży Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 400 g masy makowej Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i jajka. Rozgrzej mleko do ciepłego stanu i dodaj do miski. Pamiętaj, aby mleko nie było za gorące, może to zaburzyć pracę drożdży.

2. Krok

Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.

3. Krok

Odstaw ciasto na około 1.5 godziny żeby wyrosło.

4. Krok

Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Rozwałkuj każdą z nich na okrąg o średnicy około 20 cm.

5. Krok

Na każdym okrągłym placek smaruj masę makową, zachowując brzegi czyste.

6. Krok

Układaj placek na placek, nałożony ostatni placek zwilż wodą i dociskaj brzegi.

7. Krok

Następnie środek ciasta przekrój na osiem części, ale nie docinaj do końca.

8. Krok

Każdy z ośmiu trójkątów skręć o 180 stopni.

9. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

10. Krok

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy