:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/70hmudNusYtrKWGXPD-p/65427a747815b7e78189b3d892f19d.jpeg)
Źródło: brasovianu from Getty Images
Gulasz wołowy na piwie
Przepis na pyszny gulasz wołowy na ciemnym piwie.
Składniki
- 1 kg Wołowina
- 4 kawałek The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 3 łyżki Oleje
- 1 Łyżka słodka papryka
- 1 łyżka kminek mielony
- 1 kawałek czerwona papryka
- 2 kawałek pomidory
- 1⁄2 l Ciemne piwo
- 2 łyżki Musztarda gruboziarnista
- 2 łyżki Zwykła mąka
- Sól i czarny pieprz
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj zmiażdżony czosnek i kostki mięsa. Dobrze obsmażyć mięso z każdej strony, aby wchłonęło wszystkie soki.
Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, dodaj przyprawy - sól, paprykę, pieprz i kminek. Ważne jest, aby dodać paprykę właśnie teraz. Jeśli zostanie dodana wcześniej, zacznie się przypalać i będzie miała nieprzyjemny posmak.
Wlać około połowy piwa na pieczone mięso i dodać posiekaną czerwoną paprykę, pomidory i musztardę. Pozostawić na wolnym ogniu, aby alkohol z piwa wyparował.
Następnie dodaj resztę piwa i uzupełnij wodą, tak aby płyn znajdował się tuż nad mięsem. Gotuj gulasz na średnim ogniu przez około 2 godziny, mieszając po godzinie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać zakwas - mąkę rozpuszczoną w wodzie, gotować i często mieszać.