REKLAMA

Źródło: brasovianu from Getty Images

Gulasz wołowy na piwie

Przepis na pyszny gulasz wołowy na ciemnym piwie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg Wołowina Dodano do
  • 4 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 łyżki Oleje Dodano do
  • 1 Łyżka słodka papryka Dodano do
  • 1 łyżka kminek mielony Dodano do
  • 1 kawałek czerwona papryka Dodano do
  • 2 kawałek pomidory Dodano do
  • 12 l Ciemne piwo Dodano do
  • 2 łyżki Musztarda gruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżki Zwykła mąka Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj zmiażdżony czosnek i kostki mięsa. Dobrze obsmażyć mięso z każdej strony, aby wchłonęło wszystkie soki.

2. Krok

Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, dodaj przyprawy - sól, paprykę, pieprz i kminek. Ważne jest, aby dodać paprykę właśnie teraz. Jeśli zostanie dodana wcześniej, zacznie się przypalać i będzie miała nieprzyjemny posmak.

3. Krok

Wlać około połowy piwa na pieczone mięso i dodać posiekaną czerwoną paprykę, pomidory i musztardę. Pozostawić na wolnym ogniu, aby alkohol z piwa wyparował.

4. Krok

Następnie dodaj resztę piwa i uzupełnij wodą, tak aby płyn znajdował się tuż nad mięsem. Gotuj gulasz na średnim ogniu przez około 2 godziny, mieszając po godzinie.

5. Krok

Gdy mięso będzie miękkie, dodać zakwas - mąkę rozpuszczoną w wodzie, gotować i często mieszać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy