REKLAMA
Źródło: Canva
Gulasz wieprzowy
Gulasz to tradycyjne polskie rozgrzewające i bardzo sycące danie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 2 cebule
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki
- 1⁄2 szklanki passaty pomidorowej
- 1⁄2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
130 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek do zeszklenia.
2. Krok
Dodaj kawałki mięsa i smaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
3. Krok
Dodaj mąkę i mieszaj, aby równomiernie obtoczyć mięso.
4. Krok
Dodaj bulion, passatę, wino, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
5. Krok
Jeśli używasz, dodaj warzywa.
6. Krok
Przykryj patelnię i duś mięso na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpada się.
7. Krok
Podawaj z ziemniakami lub kaszą.