REKLAMA

Grzyby w sosie własnym na zimę

Grzyby w sosie własnym na zimę to pyszny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i przekąski na zimowe wieczory. Przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 kg świeżych grzybów (np. borowików) Dodano do
  • pół litra octu Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 10 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • koperek Dodano do
  • sól Dodano do
  • pół kilograma cebuli Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • oliwa do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli są małe, można zostawić w całości).

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zezłocenia.

3. Krok

Dodajemy grzyby, podsmażamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka szczypt sali, pieprz i koper.

4. Krok

Grzyby zalewamy octem, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin.

5. Krok

Gorące grzyby przelewamy do słoików.

6. Krok

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

7. Krok

Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem, by zapewnić lepsze zabezpieczenie.

8. Krok

Gdy grzyby ostygną, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1108 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Deser

1521 przepisy