Grzyby w sosie własnym na zimę
Grzyby w sosie własnym na zimę to pyszny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i przekąski na zimowe wieczory. Przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!
Składniki
- 3 kg świeżych grzybów (np. borowików)
- pół litra octu
- 3 listy laurowe
- 10 ziarna ziela angielskiego
- koperek
- sól
- pół kilograma cebuli
- 5 ząbków czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli są małe, można zostawić w całości).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zezłocenia.
Dodajemy grzyby, podsmażamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka szczypt sali, pieprz i koper.
Grzyby zalewamy octem, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin.
Gorące grzyby przelewamy do słoików.
Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem, by zapewnić lepsze zabezpieczenie.
Gdy grzyby ostygną, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.