REKLAMA

Grzyby w sosie własnym na zimę

Grzyby w sosie własnym na zimę to pyszny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i przekąski na zimowe wieczory. Przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 kg świeżych grzybów (np. borowików) Dodano do
  • pół litra octu Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 10 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • koperek Dodano do
  • sól Dodano do
  • pół kilograma cebuli Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • oliwa do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli są małe, można zostawić w całości).

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zezłocenia.

3. Krok

Dodajemy grzyby, podsmażamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka szczypt sali, pieprz i koper.

4. Krok

Grzyby zalewamy octem, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin.

5. Krok

Gorące grzyby przelewamy do słoików.

6. Krok

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

7. Krok

Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem, by zapewnić lepsze zabezpieczenie.

8. Krok

Gdy grzyby ostygną, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy