REKLAMA
Źródło: cislander from Getty Images Signature
Grzyby w śmietanie
Grzyby na śmietanie to klasyczne czeskie danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejszych porach roku. Jest proste w przygotowaniu i świetnie smakuje.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Grzyby
- 2 szt The Onion
- 2 Łyżki Masło
- 4 Łyżki Gładka mąka
- 300 ml Krem do gotowania
- sól
- pieprz czarny mielony
- Oliwki (w razie potrzeby)
- Pietruszka do podania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Najpierw oczyść grzyby, pokrój i drobno posiekaj cebulę.
2. Krok
Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor.
3. Krok
Dodaj pokrojone grzyby do masła i smaż na złoty kolor.
4. Krok
Dodaj mąkę do grzybów i cebuli, wymieszaj i poczekaj, aż stanie się przezroczysta.
5. Krok
Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Krok
Doprawić sos solą i pieprzem.
7. Krok
Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.