REKLAMA

Źródło: cislander from Getty Images Signature

Grzyby w śmietanie

Grzyby na śmietanie to klasyczne czeskie danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejszych porach roku. Jest proste w przygotowaniu i świetnie smakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Grzyby Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • 4 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 300 ml Krem do gotowania Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • Oliwki (w razie potrzeby) Dodano do
  • Pietruszka do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Najpierw oczyść grzyby, pokrój i drobno posiekaj cebulę.

2. Krok

Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor.

3. Krok

Dodaj pokrojone grzyby do masła i smaż na złoty kolor.

4. Krok

Dodaj mąkę do grzybów i cebuli, wymieszaj i poczekaj, aż stanie się przezroczysta.

5. Krok

Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Doprawić sos solą i pieprzem.

7. Krok

Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy