REKLAMA

Źródło: cislander from Getty Images Signature

Grzyby w śmietanie

Grzyby na śmietanie to klasyczne czeskie danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejszych porach roku. Jest proste w przygotowaniu i świetnie smakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Grzyby Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • 4 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 300 ml Krem do gotowania Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • Oliwki (w razie potrzeby) Dodano do
  • Pietruszka do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Najpierw oczyść grzyby, pokrój i drobno posiekaj cebulę.

2. Krok

Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor.

3. Krok

Dodaj pokrojone grzyby do masła i smaż na złoty kolor.

4. Krok

Dodaj mąkę do grzybów i cebuli, wymieszaj i poczekaj, aż stanie się przezroczysta.

5. Krok

Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Doprawić sos solą i pieprzem.

7. Krok

Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy