REKLAMA

Źródło: gkrphoto from Getty Images

Grzybki marynowane w occie

Przepis na smaczne marynowane grzyby w occie, które nadają się jako dodatek do dania głównego.

REKLAMA

Składniki

porcje
7
  • 1 kg świeżych grzybów (najlepiej podgrzybki lub maślaki) Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 0.6 Okulary octu jabłkowego Dodano do
  • 0.3 Okulary cukru Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 3 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

W pierwszej kolejności myjemy grzyby i odcinamy uszkodzone części. Wiem z doświadczenia, że najlepiej jest to zrobić tuż po zbiorach. Grzyby są świeże i nie straciły jeszcze swojego aromatu.

2. Krok

Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy grzyby i gotujemy je przez około 20 minut. Pamiętajmy, że grzyby powinny być zanurzone w wodzie; jeżeli jest ich więcej, możemy dodać jeszcze trochę wody.

3. Krok

Ostudzone grzyby przelewamy do czystych, suchych słoików, starając się umieścić jak najwięcej grzybów.

4. Krok

Teraz przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Z doświadczenia wiem, że zalewę można nieco modyfikować, dodając przyprawy według własnego gustu.

5. Krok

Gorącą zalewą zalewamy grzyby w słoikach. Dobrze jest zostawić trochę przestrzeni pod korek.

6. Krok

Teraz wystarczy już tylko zamknąć słoiki i odstawić do góry dnem na około 24 godziny do ostygnięcia i skiszenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy