Źródło: wmaster890 via Getty Images
Grawerowany łosoś ze Skandynawii
Łosoś marynowany to jedno z moich absolutnie ulubionych dań i często przygotowuję go dla przyjaciół i rodziny. Ten przepis jest wynikiem wielu eksperymentów i dostosowań. Niesamowite jest to, że jest tak niesamowicie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak aromatyczny i imponujący. Kawałek świeżego fileta z łososia jest marynowany w pikantnej marynacie i jest gotowy do podania po dwóch dniach.
Składniki
- 1 kg Filet z łososia ze skórą
- 80 g sól gruba
- 80 g cukier
- 1 Konfederacja koperek
- 2 Łyżka Ziarna pieprzu
- 1 Łyżka nasiona kopru włoskiego
- 1 tarty cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować własnego łososia gravad, najpierw dobrze umyj filet z łososia i osusz. Sprawdź, czy nie ma ości i usuń je pęsetą. Ten krok jest ważny, aby zapewnić doskonałe doznania kulinarne później.
Wymieszać sól i cukier. Grubo zmiażdżyć ziarna pieprzu i kopru włoskiego w moździerzu i dodać do mieszanki soli i cukru. Drobno posiekaj koperek i zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie dodaj oba składniki do mieszanki przypraw. To jest marynata do łososia.
Teraz równomiernie rozprowadź marynatę na łososiu, zarówno po stronie mięsa, jak i skóry. Nie pozostawiaj żadnej części łososia bez marynaty, aby smak mógł w pełni przeniknąć.
Następnie zawiń łososia skórą do dołu w folię spożywczą i umieść w płytkim naczyniu. Przykryj łososia czymś ciężkim (np. puszką), aby przyprawy mogły wsiąknąć w rybę.
Pozostaw łososia do zamarynowania w lodówce na co najmniej 48 godzin. Obracaj rybę co 12 godzin, aby równomiernie się zamarynowała.
Po tych dwóch dniach wyjąć łososia z folii i zmyć marynatę. Łosoś powinien być teraz jędrny i bogaty w smaku.
Przed podaniem pokrój łososia gravad na cienkie plasterki. Zawsze zalecam krojenie łososia pod włos, aby był delikatny i łatwiejszy do spożycia.