REKLAMA

Źródło: quartm via Adobe Stock

Gotowanie tradycyjnego bulionu kostnego

Ten obfity bulion kostny to tradycyjny przepis, który przygotowuję cały czas, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach. Od czasu do czasu dorzucam również resztki organicznych warzyw, takich jak obierki z marchwi lub pory, co nadaje bulionowi jeszcze bardziej intensywny smak. Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale także wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze i zdrowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg kości wołowe Dodano do
  • 2 padlinożerca Dodano do
  • 2 cebula Dodano do
  • 4 Stalk seler Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Tablespoon ocet jabłkowy Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby odtworzyć przepis na bulion kostny, weź duży garnek i dodaj kości wołowe. Przykryj kości całkowicie wodą i dodaj ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy pomaga wydobyć składniki odżywcze z kości i dlatego jest niezbędną częścią przepisu.

2. Krok

Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu. Regularnie zbieraj pianę z powierzchni. Jest to ważny krok w celu uzyskania klarownego bulionu.

3. Krok

W międzyczasie obrać marchew i cebulę, posiekać seler i posiekać czosnek.

4. Krok

Po około 2 godzinach dodaj pokrojone warzywa do bulionu i pozwól mu się dalej gotować. Im dłużej bulion się gotuje, tym bogatszy i bardziej intensywny będzie jego smak. Zwykle pozwalam bulionowi gotować się na wolnym ogniu przez 24 do 48 godzin.

5. Krok

Gdy intensywność smaku będzie zadowalająca, przecedzić bulion przez drobne sito. Dodaj sól i pieprz do smaku.

6. Krok

Przelej bulion kostny do pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie można przechowywać bulion w lodówce przez około tydzień lub zamrozić go w mniejszych porcjach. Bulion ten można wykorzystać jako bazę do wielu potraw, zup lub sosów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy