REKLAMA

Źródło: Pixabay: Hans

Gotowanie sosu jabłkowego w piekarniku

Ten sos jabłkowy przygotowuje się w piekarniku. Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i chcesz je wykorzystać, możesz przygotować sos jabłkowy z aromatycznymi składnikami w niekonwencjonalny sposób - w piekarniku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 3 kg jabłko Dodano do
  • 180 g cukier Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 Łyżeczka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.

2. Krok

Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Umieścić pokrojone w kostkę jabłka z sokiem z cytryny w dużym naczyniu żaroodpornym i dobrze wymieszać.

3. Krok

Piec mieszankę jabłek w piekarniku przez około 1,5 godziny, aż jabłka będą miękkie i puszczą soki.

4. Krok

Gdy jabłka ostygną, przetrzyj je na puree.

5. Krok

Moja rada: Osobiście przecedzam jabłka przez sito, aby przecier nie zawierał skórek ani gniazd nasiennych.

6. Krok

Dodać cukier i cynamon. Gotowy sos jabłkowy przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy