Źródło: Pixabay: Hans
Gotowanie sosu jabłkowego w piekarniku
Ten sos jabłkowy przygotowuje się w piekarniku. Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i chcesz je wykorzystać, możesz przygotować sos jabłkowy z aromatycznymi składnikami w niekonwencjonalny sposób - w piekarniku.
Składniki
- 3 kg jabłko
- 180 g cukier
- 1 cytryna
- 1 Łyżeczka Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Umieścić pokrojone w kostkę jabłka z sokiem z cytryny w dużym naczyniu żaroodpornym i dobrze wymieszać.
Piec mieszankę jabłek w piekarniku przez około 1,5 godziny, aż jabłka będą miękkie i puszczą soki.
Gdy jabłka ostygną, przetrzyj je na puree.
Moja rada: Osobiście przecedzam jabłka przez sito, aby przecier nie zawierał skórek ani gniazd nasiennych.
Dodać cukier i cynamon. Gotowy sos jabłkowy przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.