Źródło: FB-Zdravé veg-pochúťky
Gołąbki z ryżem
Przepis na faszerowaną kapustę
Składniki
- 500 g Mielona wieprzowina
- 250 g Ryż okrągły
- 1 szt Kapusta główkowa
- 5 goździki czosnek
- 1 szt The Onion
- Papryka czerwona mielona
- Czarny pieprz mielony
- 3 puszki przecier pomidorowy
- Sól
- olej
- kminek
Najnowsze ulotki
Procedura
Wytnij głąb z kapusty. Wkładamy całą głowę kapusty do wrzącej wody i stopniowo, jak liście zmiękczają, przycinamy je i znowu wkładamy kapustę do wody, aż do przycięcia ostatnich użytecznych liści.
Usuwamy grube części z liści kapusty. Duże liście jednocześnie przekrawamy na pół. Odcięte części kroimy na drobno, a następnie dodajemy do gołąbków do garnka, nie wyrzucamy.
Przygotujmy mięso mielone. Podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, a po zdjęciu z ognia posypujemy ją czerwoną papryką. Ryż przepłukujemy wrzącą wodą przez sitko. Wszystko wkładamy do jednej miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i czarny pieprz, a także jedną małą puszke przecieru pomidorowego i olej, a potem dokładnie mieszamy. Następnie pozostawiamy to na chwilę i jeśli trzeba, przyprawiamy jeszcze raz. Stosunek mięso ryż wynosi zasada 2/3 mięsa i 1/3 ryżu.
Kładziemy liść kapusty na dłoni i wkładamy nadzienie. Zwijamy go tak, aby powstał lejek. Zwijamy do końca liścia, górną część kapusty wsuwamy palcem do środka.
Umieścimy je w garnku obok siebie, wypełnijmy każde miejsce.
Gołąbki zalewamy przecierym pomidorowym zmieszanym z wodą. Dodajemy do tego kminek i trochę soli. Zalewamy je tak, aby wszystkie były pod wodą i w końcu gotujemy je na umiarkowanym ogniu około 1 godziny i pół.
Gotowe gołąbki można podawać z gotowanymi ziemniakami lub osobno. Smacznego.