REKLAMA

Źródło: harmoony from Getty Images

Gołąbki w piekarniku

Klasyczny przepis na mięso mielone zawijane w liście kapusty, który jest popularny nie tylko wśród młodych, ale także starszych pokoleń.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kotlet mielony

  • 500 g mielona wieprzowina Dodano do
  • 1 kawałek duża cebula Dodano do
  • 2 kawałek czosnek Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 100 g Ryż Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do

Liście kapusty

  • 8 kawałek Duże liście białej kapusty Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj liście kapusty. Sparz liście w wrzącej, osolonej wodzie. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej liście kapusty. Gotuj je przez 5 minut, następnie wyjmij i odcedź.

2. Krok

Przygotuj farsz. Usmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na trochę oleju. Do mięsa dodaj usmażoną cebulę i czosnek, jajko, ugotowany ryż, sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Napełnij liście kapusty. Na każdy liść nałóż porcję mięsnego farszu, zawij i wyłóż do naczynia żaroodpornego.

4. Krok

Zalej mięso wodą i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut, aż będą gotowe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy