REKLAMA
Źródło: harmoony from Getty Images
Gołąbki w piekarniku
Klasyczny przepis na mięso mielone zawijane w liście kapusty, który jest popularny nie tylko wśród młodych, ale także starszych pokoleń.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kotlet mielony
- 500 g mielona wieprzowina
- 1 kawałek duża cebula
- 2 kawałek czosnek
- 1 kawałek jajko
- 100 g Ryż
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Liście kapusty
- 8 kawałek Duże liście białej kapusty
- 1 l woda
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Przygotuj liście kapusty. Sparz liście w wrzącej, osolonej wodzie. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej liście kapusty. Gotuj je przez 5 minut, następnie wyjmij i odcedź.
2. Krok
Przygotuj farsz. Usmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na trochę oleju. Do mięsa dodaj usmażoną cebulę i czosnek, jajko, ugotowany ryż, sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Krok
Napełnij liście kapusty. Na każdy liść nałóż porcję mięsnego farszu, zawij i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
4. Krok
Zalej mięso wodą i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut, aż będą gotowe.