REKLAMA
Źródło: Pexels
Futomaki
Prosty przepis na przepyszne futomaki.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 placki nori liście alg morskich
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczki sól
- startej
- 4 liście sałaty karbowanej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
W rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj ryż, ocet ryżowy, cukier i sól. Gotuj przez około 18 minut, aż ryż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.
2. Krok
Umieść liść nori na blacie i nałóż ryż, pozostawiając 1 cm od brzegu ciasta. Rozłóż równomiernie fasolę mung, marchew, sałatę, kraba lub łososia.
3. Krok
Zroluj sushi z farszem jak roladę, używając specjalnej maty do sushi lub folii aluminiowej.