REKLAMA
Źródło: Pexels
Flaki
Popularna pyszna zupa.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 11⁄2 kg flaków wieprzowych lub wołowych
- 2 cebule pokrojone
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki obrane i pokrojone
- 1 litr bulionu mięsnego
- 2 łyżki masło
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
130 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę, czosnek, marchewki i pietruszki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
2. Krok
Dodaj flaki i bulion mięsny i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny lub aż flaki będą miękkie.
3. Krok
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Krok
Podawaj gorące flaki z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo lub ziemniaki.