REKLAMA

Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia

Flaki cielęce

Flaki cielęce to danie o dużej mocy i intensywnym smaku, które zasłużenie jest uwielbiane przez wielu miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Żeby je przygotować potrzeba czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego warty.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg flaków cielęcych Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • 1 ks por Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 ks ziela angielskie Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 4 ks Ziarna pieprzu Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 2 łyżki smalcu Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zaczynamy od dokładnego umycia flaków. To bardzo ważne, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Po umyciu flaki zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut. Następnie wodę wylewamy i zalewamy flaki czystą, zimną wodą.

2. Krok

Dodajemy obrane marchewki, por, pietruszkę, cebulę oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż flaki będą miękkie.

3. Krok

Radykalna zmiana smaku następuje, gdy dodamy do flaków smalec. Choć niektórzy zastępują smalec olejem, to jednak tradycyjny przepis wymaga użycia tego składnika.

4. Krok

Po 2 godzinach dodajemy sól do smaku oraz majeranek. Pamiętaj, że flaki powinny być delikatnie pikantne, ale nie za ostre.

5. Krok

Na końcu przygotowujemy zasmażkę z mąki i smalcu, którą dodajemy do flaków, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby zasmażka dobrze się połączyła z zupą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy