REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix - porady, wsparcie, przepisy

Faworki z piwem

Kuszące, chrupiące faworki z delikatnym smakiem piwa to idealna propozycja na ostatki. Doskonałe do kawy lub herbaty, ale nie tylko. Dodatek piwa nadaje im niepowtarzalny smak i aromat, a także sprawia, że są jeszcze bardziej kruche.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g Mąka pszenna Dodano do
  • 50 g cukier puder Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szkło piwo jasne Dodano do
  • 2 Sztuka żółtka Dodano do
  • 50 ml spirytus Dodano do
  • 1 litr Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier puder, sól, żółtka, spirytus i piwo. Wszystko zagnieć na jednolite ciasto.

2. Krok

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie kroisz na paski szerokości ok. 2 cm. Na środku każdego paska robisz nacięcie i przez nie przekładasz jeden koniec faworka.

3. Krok

Faworki smaż na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.

4. Krok

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy