REKLAMA
Źródło: VeselovaElena from Getty Images
Fasolka szparagowa z boczkiem
To klasyczny czeski przysmak, który świetnie nadaje się na główny posiłek i jako dodatek do mięsa.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g świeża zielona fasolka
- 150 g Boczek wysokiej jakości
- 1 szt The Onion
- 2 Goździki Czosnek
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżki Olej roślinny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw oczyść fasolę i odetnij końcówki. Następnie gotuj ją w garnku z wrzącą, osoloną wodą przez około 10 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedź ją i odstaw na bok.
2. Krok
Pokrój boczek w cienkie paski i drobno posiekaj cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i podsmażyć cebulę, a następnie dodać boczek i smażyć, aż będzie chrupiący.
3. Krok
Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodać fasolę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostaw fasolę na patelni jeszcze przez około 5 minut, aby się podgrzała i wchłonęła smak boczku i cebuli.