REKLAMA
Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Fale Dunaju
Fale Dunaju to tradycyjny polski deser na bazie jabłek i kruchego ciasta, często podawany z bitą śmietaną lub lodami. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek. Fale Dunaju są proste do przygotowania, ale efekt końcowy na pewno zachwyci gości!
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto:
- 200 g masło
- 1 szkło cukru
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 6 ks jabłek
Krem:
- 500 ml Mleka
- 5 ks żółtek
- 6 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 11⁄2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ciasto: ubić masło z cukrem na pianę, dodać żółtka, a następnie na przemian wmieszać mąkę i ubitą pianę z białek.
2. Krok
Do 1/3 ciasta dodać kakao.
3. Krok
Ułóż jabłka na jasnym cieście, a następnie dodaj ciemną część ciasta.
4. Krok
Piec ciasto w temperaturze 160°C, aż będzie suche.
5. Krok
Krem: ubić masło na pianę i połączyć z ugotowaną śmietaną.
6. Krok
Wylej krem na ostudzone ciasto i polej polewą czekoladową.