REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Fale Dunaju

Fale Dunaju to tradycyjny polski deser na bazie jabłek i kruchego ciasta, często podawany z bitą śmietaną lub lodami. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek. Fale Dunaju są proste do przygotowania, ale efekt końcowy na pewno zachwyci gości!

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 200 g masło Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 6 jajek Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 6 ks jabłek Dodano do

Krem:

  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 5 ks żółtek Dodano do
  • 6 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 112 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ciasto: ubić masło z cukrem na pianę, dodać żółtka, a następnie na przemian wmieszać mąkę i ubitą pianę z białek.

2. Krok

Do 1/3 ciasta dodać kakao.

3. Krok

Ułóż jabłka na jasnym cieście, a następnie dodaj ciemną część ciasta.

4. Krok

Piec ciasto w temperaturze 160°C, aż będzie suche.

5. Krok

Krem: ubić masło na pianę i połączyć z ugotowaną śmietaną.

6. Krok

Wylej krem na ostudzone ciasto i polej polewą czekoladową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy