REKLAMA
Eklery z kremem karmelowym i pralinami z orzechów laskowych

Eklery z kremem karmelowym i pralinami z orzechów laskowych

Doskonałe 😍

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Składniki

  • 160 g mąki pszennej Dodano do
  • 120 g wody Dodano do
  • 120 g Mleko Dodano do
  • 100 g Tłuszcz Dodano do
  • Szczypta Sól Dodano do
  • 20 g Cukier Dodano do
  • 220 g Jaja około cztery sztuki M Dodano do

Lekki krem karmelowy

  • 200 g Cukier Dodano do
  • 500 ml Śmietana kremówka 40 procent Dodano do

Leskove orzechowe praliny

  • 250 g Orzechy laskowe Dodano do
  • 250 g Kryształowy cukier Dodano do

Czekolada na wierzchu

  • 100 g Callebaut karmelowego czekolady lub mlecznej Dodano do
  • 50 ml Bita śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Praliny z orzechów laskowych: Orzechy laskowe wsypujemy na papier do pieczenia i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 160° na 15 minut. Jeszcze gorące usuwamy skórkę za pomocą ręcznika. Mi częściowo się to udało, ale to nie wpływa na smak.

2. Krok

Hermanizuje się cukier, a następnie wrzuć do gorącego orzechy, wymieszać. Zdjąć z ognia i wsypać z powrotem, na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Miksowanie prowadzi do ocieplenia, więc pasta staje się bardziej płynna, gładka. 🌰🌰🌰

3. Krok

Pralinki przenosimy do szkła i przechowujemy w lodówce.

4. Krok

Pioruny:

5. Krok

Do garnka dodajemy wodę, mleko, masło, cukier, szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mąkę, mieszamy do uzyskania spójnego ciasta i gotujemy około 12 minut. Przenosimy ciasto do miski, w której będziemy ubijać jajka i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. Ciasto przenosimy do rękawa cukierniczego. Nanosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, linie (około 2 cm grubości i 10 cm długości). Powinno ich wyjść około 15 (zależy to od grubości i długości, którą nakładamy, ja miałam więcej). Posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy je na kolejne 30 minut do odstania i pieczemy w 180 ° przez 30-40 minut, do złoconego koloru.

6. Krok

Karmelowy krem: pozwalamy cukrowi skarmelizować, dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy dopóki karmel nie połączy się ze śmietaną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

7. Krok

Po ostygnięciu ubijamy z resztą śmietany (300 ml), na gładki krem.

8. Krok

Pozwól eklerkom ostygnąć. Krem karmelowy i pralinki z orzechów laskowych wkładamy do torebek i wypełniamy za pomocą wąskiej końcówki. Najpierw trochę pralin, a potem krem karmelowy.

9. Krok

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką do ubijania i każdego éclairsa moczymy w niej.

10. Krok

Udekoruj resztą kremu lub orzechami laskowymi.

11. Krok

Smacznego 🤎🌰

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy