Eklery z kremem karmelowym i pralinami z orzechów laskowych
Doskonałe 😍
Składniki
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 120 g wody
- 120 g Mleko
- 100 g Tłuszcz
- Szczypta Sól
- 20 g Cukier
- 220 g Jaja około cztery sztuki M
Lekki krem karmelowy
- 200 g Cukier
- 500 ml Śmietana kremówka 40 procent
Leskove orzechowe praliny
- 250 g Orzechy laskowe
- 250 g Kryształowy cukier
Czekolada na wierzchu
- 100 g Callebaut karmelowego czekolady lub mlecznej
- 50 ml Bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Praliny z orzechów laskowych: Orzechy laskowe wsypujemy na papier do pieczenia i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 160° na 15 minut. Jeszcze gorące usuwamy skórkę za pomocą ręcznika. Mi częściowo się to udało, ale to nie wpływa na smak.
Hermanizuje się cukier, a następnie wrzuć do gorącego orzechy, wymieszać. Zdjąć z ognia i wsypać z powrotem, na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Miksowanie prowadzi do ocieplenia, więc pasta staje się bardziej płynna, gładka. 🌰🌰🌰
Pralinki przenosimy do szkła i przechowujemy w lodówce.
Pioruny:
Do garnka dodajemy wodę, mleko, masło, cukier, szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mąkę, mieszamy do uzyskania spójnego ciasta i gotujemy około 12 minut. Przenosimy ciasto do miski, w której będziemy ubijać jajka i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. Ciasto przenosimy do rękawa cukierniczego. Nanosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, linie (około 2 cm grubości i 10 cm długości). Powinno ich wyjść około 15 (zależy to od grubości i długości, którą nakładamy, ja miałam więcej). Posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy je na kolejne 30 minut do odstania i pieczemy w 180 ° przez 30-40 minut, do złoconego koloru.
Karmelowy krem: pozwalamy cukrowi skarmelizować, dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy dopóki karmel nie połączy się ze śmietaną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ubijamy z resztą śmietany (300 ml), na gładki krem.
Pozwól eklerkom ostygnąć. Krem karmelowy i pralinki z orzechów laskowych wkładamy do torebek i wypełniamy za pomocą wąskiej końcówki. Najpierw trochę pralin, a potem krem karmelowy.
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką do ubijania i każdego éclairsa moczymy w niej.
Udekoruj resztą kremu lub orzechami laskowymi.
Smacznego 🤎🌰