REKLAMA
Eggplant Spread
This vegetarian eggplant mix can be used in many ways.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g bakłażan
- 5 g Tymianek
- 15 ml oliwa z oliwek
- 5 Rosemary
- 30 g czosnek
- 25 g szalotki
- 15 g musztarda Dijon
- 25 g Ljutenice
- 10 g kapary
- tabasco
- 50 ml sos sojowy
- 25 ml Sos Worcestershire
- 10 g Szczypiorek
- Sól sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Posmaruj bakłażana oliwą z oliwek, przekłuj widelcem i dodaj zioła
2. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż natłuszczoną, naciętą bakłażana z ziołami
3. Krok
Piec co najmniej 40 minut
4. Krok
4. Następnie obierz z ciemnej skórki i wyjmij upieczoną miąższ oddzielnie do miski.
5. Krok
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połóż na niej upieczony miąższ bakłażana.
6. Krok
Dodaj posiekaną szalotkę razem z posiekanym czosnkiem
7. Krok
7. doprawić solą i przyprawami, mieszanką sosów i kaparami
8. Krok
Podczas ciągłego pieczenia i mieszania odparuj całą wodę, aby otrzymać pewną mieszankę, którą łatwo można rozsmarować.
9. Krok
Pozwól ostygnąć, dopraw solą, świeżym pieprzem i siekanymi ziołami
10. Krok
Podawaj na opieczonym bagietce lub chlebie