REKLAMA

Źródło: HLPhoto for Adobe Stock

Dziczyzna w sosie

Sycące danie z dziczyzny, które jest szczególnie atrakcyjne w chłodnym sezonie. Dziczyzna duszona jest w pikantnym sosie, co sprawia, że jest niezwykle delikatna i soczysta. Najlepiej podawać danie z kluskami i czerwoną kapustą.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Dziczyzna

  • 112 kg Dziczyzna Dodano do

Sos

  • 2 Łyżka masło Dodano do
  • 2 pokrojony w kostkę cebule Dodano do
  • 2 posiekany ząbek czosnku Dodano do
  • 200 ml czerwone wino Dodano do
  • 500 ml Dziczyzna Dodano do
  • 1 łyżeczka Tymianek Dodano do
  • 1 łyżeczka Rosemary Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 1 Szczypta sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Aby przygotować pieczeń z jelenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

2. Krok

Rozpuść masło na dużej patelni i obsmaż z każdej strony sarni rostbef.

3. Krok

Następnie usuń mięso i smaż cebulę i czosnek na tej samej patelni.

4. Krok

Deglazuj winem czerwonym, a następnie dodaj rosół z dziczyzny i przyprawy.

5. Krok

Włóż mięso z powrotem do patelni i dusić je w piekarniku przez około 2,5 godziny.

6. Krok

W międzyczasie sprawdzaj od czasu do czasu, czy jest wystarczająco dużo płynu i w razie potrzeby dodaj trochę bulionu.

7. Krok

Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw na kilka minut, zanim je pokroisz.

8. Krok

Podawaj gulasz z sarny z sosem, kluskami i czerwoną kapustą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy