Źródło: HLPhoto for Adobe Stock
Dziczyzna w sosie
Sycące danie z dziczyzny, które jest szczególnie atrakcyjne w chłodnym sezonie. Dziczyzna duszona jest w pikantnym sosie, co sprawia, że jest niezwykle delikatna i soczysta. Najlepiej podawać danie z kluskami i czerwoną kapustą.
Składniki
Dziczyzna
- 11⁄2 kg Dziczyzna
Sos
- 2 Łyżka masło
- 2 pokrojony w kostkę cebule
- 2 posiekany ząbek czosnku
- 200 ml czerwone wino
- 500 ml Dziczyzna
- 1 łyżeczka Tymianek
- 1 łyżeczka Rosemary
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 Szczypta sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować pieczeń z jelenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Rozpuść masło na dużej patelni i obsmaż z każdej strony sarni rostbef.
Następnie usuń mięso i smaż cebulę i czosnek na tej samej patelni.
Deglazuj winem czerwonym, a następnie dodaj rosół z dziczyzny i przyprawy.
Włóż mięso z powrotem do patelni i dusić je w piekarniku przez około 2,5 godziny.
W międzyczasie sprawdzaj od czasu do czasu, czy jest wystarczająco dużo płynu i w razie potrzeby dodaj trochę bulionu.
Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw na kilka minut, zanim je pokroisz.
Podawaj gulasz z sarny z sosem, kluskami i czerwoną kapustą.