REKLAMA

Źródło: Yulia_Kotina from Getty Images

Dżem z pigwy i jabłek

Dżem z pigwy i jabłek to moje ulubione smakowite połączenie na zimowe wieczory. Przepis zdobyłam od mojej babci, która od lat robi ten dżem na zimę. Cechuje go świeży, cytrusowy akcent pigwy i słodko-kwasowy smak jabłek. Polecam szczególnie dla osób, które lubią samodzielnie przygotowywać przetwory.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg pigwy Dodano do
  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 800 g cukru Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zaczynamy od właściwego przygotowania pigwy. Jest dość twarda, więc ważne jest, by dokładnie ją umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że ze względu na jej twardość, bardzo ważne jest użycie ostrego noża.

2. Krok

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

3. Krok

Przygotowane w ten sposób owoce umieszczamy w dużym garnku, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dodajemy wodę.

4. Krok

Gotujemy wszystko razem na małym ogniu. W trakcie gotowania warto mieszankę przecierać blenderem ręcznym- dzięki temu dżem będzie miało jednolitą konsystencję. Można jednak pozostawić kilka kawałków owoców dla smaku.

5. Krok

Gotujemy dżem tak długo, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Możemy to sprawdzić, nakładając nieco dżemu na zimny talerz - jeżeli po chwili nie spływa, to znaczy, że jest już dobrze.

6. Krok

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Trzymamy słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy