Źródło: Yulia_Kotina from Getty Images
Dżem z pigwy i jabłek
Dżem z pigwy i jabłek to moje ulubione smakowite połączenie na zimowe wieczory. Przepis zdobyłam od mojej babci, która od lat robi ten dżem na zimę. Cechuje go świeży, cytrusowy akcent pigwy i słodko-kwasowy smak jabłek. Polecam szczególnie dla osób, które lubią samodzielnie przygotowywać przetwory.
Składniki
- 1 kg pigwy
- 1 kg jabłek
- 800 g cukru
- 1 cytryna
- 1 l wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od właściwego przygotowania pigwy. Jest dość twarda, więc ważne jest, by dokładnie ją umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że ze względu na jej twardość, bardzo ważne jest użycie ostrego noża.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowane w ten sposób owoce umieszczamy w dużym garnku, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dodajemy wodę.
Gotujemy wszystko razem na małym ogniu. W trakcie gotowania warto mieszankę przecierać blenderem ręcznym- dzięki temu dżem będzie miało jednolitą konsystencję. Można jednak pozostawić kilka kawałków owoców dla smaku.
Gotujemy dżem tak długo, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Możemy to sprawdzić, nakładając nieco dżemu na zimny talerz - jeżeli po chwili nie spływa, to znaczy, że jest już dobrze.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Trzymamy słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.