Źródło: Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Dżem z pigwy gruszkowej
Dżem z pigwy gruszkowej to pyszny domowy przysmak, który autumnie doda do porannej kanapki wyjątkowego charakteru. Zapach i smak pigwy niesamowicie aromatyzują przetwory i rozbudzają apetyt. Ten dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa na śniadanie, dodatkiem do ciast i deserów.
Składniki
- 21⁄2 kg pigwy gruszkowej
- 11⁄2 kg cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne.
Pigwę zalewamy wodą, gotujemy około 20 minut aż stanie się miękka.
Przełożyć owoce do rondla, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu około 1,5 godziny. Co jakiś czas dżem mieszajmy delikatnie, aby nie przypalił się do dna.
Gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze około 45 minut.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem na 12 godzin.