REKLAMA

Źródło: Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Dżem z pigwy gruszkowej

Dżem z pigwy gruszkowej to pyszny domowy przysmak, który autumnie doda do porannej kanapki wyjątkowego charakteru. Zapach i smak pigwy niesamowicie aromatyzują przetwory i rozbudzają apetyt. Ten dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa na śniadanie, dodatkiem do ciast i deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 212 kg pigwy gruszkowej Dodano do
  • 112 kg cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne.

2. Krok

Pigwę zalewamy wodą, gotujemy około 20 minut aż stanie się miękka.

3. Krok

Przełożyć owoce do rondla, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu około 1,5 godziny. Co jakiś czas dżem mieszajmy delikatnie, aby nie przypalił się do dna.

4. Krok

Gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze około 45 minut.

5. Krok

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem na 12 godzin.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy