REKLAMA
Źródło: rimmabondarenko from Canva
Dżem z jagody kamczackiej
Dżem z jagody kamczackiej to aromatyczny i smakowity przysmak, który doskonale podkreśla walory smakowe tej wyjątkowej jagody. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg jagody kamczackie
- 600 g cukier
- 1 sztuka cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Umieść jagody kamczackie w dużym garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Krok
Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
3. Krok
Zmniejsz ogień do średnio niskiego i gotuj, aż mieszanka zgęstnieje, około 30-40 minut.
4. Krok
Następnie przecedź gorący dżem przez sitko, aby usunąć pestki.
5. Krok
Przelej gorący dżem do czystych słoików, zakręć i odwróć słoiki do góry dnem, aby stworzyć próżnię.
6. Krok
Gdy dżem ostygnie, przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.