REKLAMA

Dżem brzoskwiniowy

Domowy dżem brzoskwiniowy, idealny do pieczywa lub naleśników.

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 1 kg Brzoskwinia Dodano do
  • 700 g cukier Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je na małe kawałki.

2. Krok

Włóż brzoskwinie do garnka, dodaj cukier i pozostaw na 1 godzinę.

3. Krok

Po upływie godziny dodaj sok z jednej cytryny i pozostaw garnek na umiarkowanym ogniu.

4. Krok

Podczas gotowania mieszaj, aby dżem się nie przypalił.

5. Krok

Dżem powinien być gotowy po około 30 do 45 minut, w zależności od tego, jak gęsty lubisz najbardziej dżem.

6. Krok

Gorący dżem należy wlać do słoików, zamknąć i odwrócić do góry nogami.

7. Krok

Pozwól konfiturze całkowicie ostygnąć. Po ostygnięciu można ją przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu i spożywać w ciągu kilku miesięcy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy