REKLAMA
Dżem brzoskwiniowy
Domowy dżem brzoskwiniowy, idealny do pieczywa lub naleśników.
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 1 kg Brzoskwinia
- 700 g cukier
- 1 szt cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je na małe kawałki.
2. Krok
Włóż brzoskwinie do garnka, dodaj cukier i pozostaw na 1 godzinę.
3. Krok
Po upływie godziny dodaj sok z jednej cytryny i pozostaw garnek na umiarkowanym ogniu.
4. Krok
Podczas gotowania mieszaj, aby dżem się nie przypalił.
5. Krok
Dżem powinien być gotowy po około 30 do 45 minut, w zależności od tego, jak gęsty lubisz najbardziej dżem.
6. Krok
Gorący dżem należy wlać do słoików, zamknąć i odwrócić do góry nogami.
7. Krok
Pozwól konfiturze całkowicie ostygnąć. Po ostygnięciu można ją przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu i spożywać w ciągu kilku miesięcy.