Dyniowy sernik z polewą śmietankową
Przygotowywałam to już dawno, ale smakowo było niesamowite. Może nie pomyślałbyś, ale dynia pasuje do tego rodzaju deseru.
Składniki
Korpus
- Możemy również użyć klasycznego z ciastek masła
- 170 g płatków owsianych
- 80 g orzechy włoskie
- 1 szt jajko
- 100 g masło
- 3 cukier/miód
Krem
- 500 g Delikatne twarog
- 250 g Tekstu masła orzechowego
- 400 g Puree z dyni hokkaido
- 4 łyżka stołowa Miód
- 3 jajko
- 2 łyżka stołowa Gładka mąka gryczana
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1⁄2 łyżeczka mielony imbir
Narzędzia
- 100 g kwaśna śmietana
- 1 opakowanie cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw blendujemy orzechy włoskie i płatki owsiane. Mieszamy je z jajkiem, roztopionym masłem i miodem. Przygotowaną mieszankę ugniatamy na dnie tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie).
Nakłuwamy widelec i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Krem przygotowujemy, mieszając twarożek, masło do smarowania i puree z dyni. Do tej mieszanki dodajemy po jednym jajku i za każdym razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, słodzik, przyprawy i wszystko razem mieszamy (ewentualnie miksujemy ręcznym mikserem).
Krem wlewamy na przygotowane ciasto i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Na dno piekarnika wkładamy blachę z wodą. Po upieczeniu cheesecake może się delikatnie trząść w środku. Pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku na co najmniej pół godziny, aby stopniowo ostygł.
Po ostygnięciu smarujemy go kwaśną śmietaną, którą słodzimy cukrem waniliowym.
Udekoruj według własnej fantazji i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.