REKLAMA

Źródło: tanukiphoto from Getty Images

Dynia kandyzowana z pomarańczami

Pyszny deser w postaci kandyzowanej dyni z sokiem pomarańczowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg Dynia pokrojona w kostkę Dodano do
  • 12 kg Cukier trzcinowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Kwas cytrynowy Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Sok pomarańczowy lub sok pomarańczowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Usuń miękkie części dyni i pokrój ją w kostkę o średnicy 1 cm.

2. Krok

Zalej je wodą z rozpuszczonym kwasem i namocz najlepiej przez noc. Rano odcedzić wodę, dodać cukier i sok pomarańczowy, wymieszać i ponownie odstawić na kilka godzin.

3. Krok

Następnie podgrzej je do temperatury wrzenia i gotuj na małym ogniu - dynia nie może się zagotować.

4. Krok

Gdy dynia będzie błyszcząca, przecedzić ją przez sito i pozostawić do odsączenia.

5. Krok

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 50°C, aż kostki odkleją się od papieru i skleją ze sobą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy