REKLAMA
Źródło: tanukiphoto from Getty Images
Dynia kandyzowana z pomarańczami
Pyszny deser w postaci kandyzowanej dyni z sokiem pomarańczowym.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg Dynia pokrojona w kostkę
- 1⁄2 kg Cukier trzcinowy
- 1 łyżka stołowa Kwas cytrynowy
- 3 łyżka stołowa Sok pomarańczowy lub sok pomarańczowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
105 min.
1. Krok
Usuń miękkie części dyni i pokrój ją w kostkę o średnicy 1 cm.
2. Krok
Zalej je wodą z rozpuszczonym kwasem i namocz najlepiej przez noc. Rano odcedzić wodę, dodać cukier i sok pomarańczowy, wymieszać i ponownie odstawić na kilka godzin.
3. Krok
Następnie podgrzej je do temperatury wrzenia i gotuj na małym ogniu - dynia nie może się zagotować.
4. Krok
Gdy dynia będzie błyszcząca, przecedzić ją przez sito i pozostawić do odsączenia.
5. Krok
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 50°C, aż kostki odkleją się od papieru i skleją ze sobą.