Duszony bekon
Duszony bekon to danie w którym główną rolę gra aromatyczny bekon, wsparty smakiem cebuli, czosnku i przypraw. Jest to doskonałe danie na obiad czy kolację, które nie wymaga wielu składników, a na pewno zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw. Prosta i szybka receptura na obiad, który można podać z ziemniakami, kaszą czy warzywami. Bekon duszony jest miękki, soczysty i pełen smaku.
Składniki
- 500 gramy bekonu
- 2 cebule
- pół szklanki bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Bekon pokrój w drobne kawałki
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojony bekon i smaż do momentu, aż stanie się chrupiący.
W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Do bekonu dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.
Dodaj sól, pieprz i tymianek, dokładnie wszystko wymieszaj.
Dodaj bulion, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając, do momentu aż bekon będzie miękki.
Podawaj duszony bekon z ulubionymi dodatkami.