REKLAMA

Duszony bekon

Duszony bekon to danie w którym główną rolę gra aromatyczny bekon, wsparty smakiem cebuli, czosnku i przypraw. Jest to doskonałe danie na obiad czy kolację, które nie wymaga wielu składników, a na pewno zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw. Prosta i szybka receptura na obiad, który można podać z ziemniakami, kaszą czy warzywami. Bekon duszony jest miękki, soczysty i pełen smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 gramy bekonu Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • pół szklanki bulionu Dodano do
  • 1 łyżeczka tymianku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Bekon pokrój w drobne kawałki

2. Krok

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojony bekon i smaż do momentu, aż stanie się chrupiący.

3. Krok

W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

4. Krok

Do bekonu dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.

5. Krok

Dodaj sól, pieprz i tymianek, dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Krok

Dodaj bulion, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając, do momentu aż bekon będzie miękki.

7. Krok

Podawaj duszony bekon z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy