REKLAMA

Duszony bekon

Duszony bekon to danie w którym główną rolę gra aromatyczny bekon, wsparty smakiem cebuli, czosnku i przypraw. Jest to doskonałe danie na obiad czy kolację, które nie wymaga wielu składników, a na pewno zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw. Prosta i szybka receptura na obiad, który można podać z ziemniakami, kaszą czy warzywami. Bekon duszony jest miękki, soczysty i pełen smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 gramy bekonu Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • pół szklanki bulionu Dodano do
  • 1 łyżeczka tymianku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Bekon pokrój w drobne kawałki

2. Krok

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojony bekon i smaż do momentu, aż stanie się chrupiący.

3. Krok

W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

4. Krok

Do bekonu dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.

5. Krok

Dodaj sól, pieprz i tymianek, dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Krok

Dodaj bulion, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając, do momentu aż bekon będzie miękki.

7. Krok

Podawaj duszony bekon z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy