Dukackie bułeczki z truskawkowym polewą puddingową
Dukackie bułeczki to klasyka i słodkość naszego dzieciństwa. 😊 Zawsze je lubiłam i nadal je lubię. Klasycznym składnikiem jest waniliowe pudding, ale truskawkowy pudding jest równie fantastyczny. Moje dzieci je uwielbiają
Składniki
Koszyk
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 325 ml mleko
- 3 łyżka stołowa olej
- 3 łyżka stołowa cukier kryształ
- 21 g świeże drożdże
- 1⁄2 łyżeczka sól
Na puddingową polewę
- 11⁄2 l mleko
- 80 g Truskawkowy budyń (w proszku)
- 250 ml cukier kryształ
- 1 piłka Waniliowy cukier
inne
- element masło
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce najpierw mieszamy mąkę, sól i cukier. Następnie dodajemy olej i drożdże namoczone w 3,25 dl mleka. Powinniśmy otrzymać delikatne, średnio miękkie ciasto, które zaczyna się odrywać od miski. W końcu krótko zagniatamy ciasto w bochenek i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy do grubości palca i kroimy na drobne kawałki / bułeczki 😊 bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia tuż obok siebie, mocząc jedną stronę każdej bułeczki w oleju i przylegając ją do innej bułeczki 😊 Łatwo będzie je rozdzielić po upieczeniu. Bułeczki pieczemy bez podkwaszenia w rozgrzanym piekarniku przy 190 °C przez 20 minut
Podczas gdy bułeczki się pieką, przygotujemy pudding w całkiem klasyczny sposób. Ponieważ na bułeczki potrzebujemy gęstszego puddingu, zwykle dodaję 2 opakowania na 1,5 litra mleka. Cukier dodajemy według upodobań. Dla lepszego smaku dodałam również 1 cukier waniliowy.
Natychmiast smarujemy upieczone bułeczki kawałkiem masła, będą pięknie miękkie🥰 Na koniec pozwalamy im trochę ostygnąć i ładnie je rozbieramy
Ile bułeczek zjemy, tyle sobie dajemy na talerz i polewamy ciepłym truskawkowym budyń😉 Naprawdę są pyszne tak z truskawkowym budyń, przecież zmiana nigdy nie zaszkodzi w porównaniu do klasyki👍 Smacznego
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu i na Youtube