REKLAMA

Źródło: FB: PRZEPISY KULINARNE BABUNII I NIE TYLKO/ CIASTA, SAŁATKI.../ ŚNIADANIE, OBIA

Drożdżówki z budyniem

Pyszne, domowe drożdżówki z kremowym budyniem. Idealne na śniadanie czy deser, a także na każdą imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 8 g suszonych drożdży Dodano do
  • 350 g mąki Dodano do
  • 40 g cukru pudru Dodano do
  • 3 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 ks białko Dodano do

Krem:

  • 200 ml Mleka Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 112 łyżki skrobii Dodano do
  • zapach waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Do mleka dodać sól i drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut.

2. Krok

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i dodać zaczyn.

3. Krok

Dodać białko, olej, uformować ciasto i odstawić.

4. Krok

W rondelku wymieszać żółtko z cukrem. Dodać mleko i skrobię. Gotuj razem na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj również aromat waniliowy.

5. Krok

Rozwałkować ciasto i pokroić w paski.

6. Krok

Zwiń paski i posmaruj je masłem.

7. Krok

Umieścić budyń w worku cukierniczym i rozprowadzić na ciastkach.

8. Krok

Piec ciasteczka w temperaturze 150°C przez 25 minut.

9. Krok

Po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy