Źródło: FB: PRZEPISY KULINARNE BABUNII I NIE TYLKO/ CIASTA, SAŁATKI.../ ŚNIADANIE, OBIA
Drożdżówki z budyniem
Pyszne, domowe drożdżówki z kremowym budyniem. Idealne na śniadanie czy deser, a także na każdą imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 8 g suszonych drożdży
- 350 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ks białko
Krem:
- 200 ml Mleka
- 1 ks żółtko
- 3 łyżki cukru
- 11⁄2 łyżki skrobii
- zapach waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Do mleka dodać sól i drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i dodać zaczyn.
Dodać białko, olej, uformować ciasto i odstawić.
W rondelku wymieszać żółtko z cukrem. Dodać mleko i skrobię. Gotuj razem na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj również aromat waniliowy.
Rozwałkować ciasto i pokroić w paski.
Zwiń paski i posmaruj je masłem.
Umieścić budyń w worku cukierniczym i rozprowadzić na ciastkach.
Piec ciasteczka w temperaturze 150°C przez 25 minut.
Po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.