Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=4ZrOo3Sd5xk&t=5s
Drożdżówka z serem i kruszonką
Drożdżówka z serem i kruszonką to klasyczne polskie ciasto, które cieszy się dużą popularnością. Wyjątkowe połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta, słodkiego sera i chrupiącej kruszonki na wierzchu sprawia, że jest to doskonały przepis na słodkie, podwieczorne ciasto do kawy lub herbaty. Liczba porcji to około 12 kawałków, a czas przygotowania to około 2 godziny.
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mléka
- 100 g masla
- szczypta soli
Na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g cukru
- 2 Średni jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże \ruszyły\ Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól, resztę cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ok. 10 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na drożdżówki.
Przygotuj masę serową: Ser zmiel przez maszynkę do mięsa lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Wyłoż na ciasto masę serową.
Przygotuj kruszonkę: Do miski wrzuć mąkę, cukier i masło. Szybkim ruchem zagnieć ciasto. Rozkrusz je na równomiernie na wierzchu ciasta.
Drożdżówkę piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ostudź drożdżówkę, a następnie pokrój na porcje.