REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/DACKsCoVRLS8szxofKCM/0aac5159f555ad643737b15d30dfe4.jpeg)
Doskonały dżem z jagód bazylia
Prosty i szybki dżem ze słodkich czarnych owoców, którego smak przypomina maliny i jeżyny :-)
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 1.2 kg Owoce czarnej porzeczki
- 400 g cukier
- 2 łyżka stołowa sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Zbieramy jagody bazy. Owoce muszą być dojrzałe, nie mogą być zielone.
2. Krok
Umyjemy, posypiemy cukrem i pozostawimy. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy powoli przez 1 godzinę. Gotowy dżem wkładamy do butelek, zamykamy, przewracamy do góry nogami i pozostawiamy na 15-20 minut, a potem przekręcamy z powrotem. Ja nie dodaję do tego dżemu nic do żelowania, ale kto chce, może sobie dodać🙂👍 Smacznego.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/DACKsCoVRLS8szxofKCM/deb2fc0ad1621be4e57545407b1a71.jpeg)
3. Krok
Moje kolejne przepisy można znaleźć także na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube