REKLAMA

Źródło: Pixabay

Doskonałe francuskie jajka w garnkach Oeufs en Cocotte

Jajka w garnku to klasyczne francuskie danie, które jest zarówno eleganckie, jak i łatwe w przygotowaniu. Przepis ten charakteryzuje się kremową konsystencją świeżych jajek gotowanych w kąpieli wodnej z mieszanką sera, śmietany i wybranych dodatków, takich jak szynka, zioła lub szpinak. Jest to niezwykle sycące danie, które idealnie nadaje się na śniadanie, brunch, a nawet lekką kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 Duże jaja z wolnego wybiegu Dodano do
  • Masło do smarowania Dodano do
  • 4 łyżki stołowe Ciężkiej śmietany Dodano do
  • 4 łyżki stołowe Startego sera Gruyere Dodano do
  • Sól i pieprz, do smaku Dodano do
  • 2 łyżki Posiekanych świeżych ziół (takich jak szczypiorek, pietruszka lub tymianek) opcjonalnie Dodano do
  • 2 plastry Szynki pokrojonej na małe kawałki opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F) i lekko posmaruj masłem dwie małe kokilki.

2. Krok

Jeśli używasz szynki lub innych dodatków, umieść je na dnie foremek.

3. Krok

Wbij po dwa jajka do każdej kokilki. Uważaj, aby nie rozbić żółtek.

4. Krok

Nałóż po dwie łyżki śmietany na każdy zestaw jajek, a następnie kilka łyżek sera.

5. Krok

Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanymi ziołami, jeśli używasz.

6. Krok

Umieść kokilki w naczyniu do pieczenia i napełnij naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości boków kokilki.

7. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 do 18 minut lub do momentu, aż białka będą twarde, ale żółtka nadal płynne. Dostosuj czas pieczenia w zależności od tego, jak rzadkie lub twarde wolisz żółtka.

8. Krok

Podawać natychmiast z chrupiącym pieczywem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy