REKLAMA
Dorsz pieczony w folii
To jest tradycyjny przepis na pieczony dorsz. Ryba jest delikatna i soczysta z pysznym, lekko pikantnym smakiem. Idealna na obiad lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 filety z dorsza
- Sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 gałązki tymianku
- 4 łyżki białego wina
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej.
2. Krok
Umieść na każdym kawałku folii filet dorsza. Skrop go sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek. Dodaj wyciśnięty czosnek i posyp solą i pieprzem. Połóż na wierzchu gałązkę tymianku.
3. Krok
Złóż folię wokół ryby, tworząc pakiet. Przed zamknięciem dodaj do każdego łyżkę białego wina.
4. Krok
Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż ryba będzie łatwo się łamała na widelec.