REKLAMA

Dorsz pieczony w folii

To jest tradycyjny przepis na pieczony dorsz. Ryba jest delikatna i soczysta z pysznym, lekko pikantnym smakiem. Idealna na obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 filety z dorsza Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • 4 gałązki tymianku Dodano do
  • 4 łyżki białego wina Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej.

2. Krok

Umieść na każdym kawałku folii filet dorsza. Skrop go sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek. Dodaj wyciśnięty czosnek i posyp solą i pieprzem. Połóż na wierzchu gałązkę tymianku.

3. Krok

Złóż folię wokół ryby, tworząc pakiet. Przed zamknięciem dodaj do każdego łyżkę białego wina.

4. Krok

Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż ryba będzie łatwo się łamała na widelec.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy