Źródło: Freepik
Domowy zdrowy baton musli z wiórkami czekoladowymi
Te domowe batoniki Choc Chip Muesli zapewniają idealną równowagę między zdrowym musli a słodyczą chipsów czekoladowych.
Składniki
- 3 filiżanki musli
- 1⁄2 filiżanka Miodu lub syropu klonowego dla opcji wegańskiej
- 1⁄2 filiżanka Masła orzechowego, można użyć masła migdałowego, aby uzyskać inny smak.
- 1⁄2 filiżanka Chipsów czekoladowych
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F) i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pamiętaj, że nawet nieprzywierające blachy mogą nieco przywierać do tych batonów, więc papier będzie bardzo pomocny.
Wymieszaj musli, chipsy czekoladowe i szczyptę soli w dużej misce. Zauważyłem, że używanie rąk do mieszania może uczynić ten proces wygodniejszym.
Podgrzej miód lub syrop klonowy i masło orzechowe w małym rondelku na średnim ogniu, aż dobrze się połączą (zwykle zajmuje to około 2 minut). Wszystko powinno się połączyć, ale uważaj, aby się nie przypaliło - przypalone masło orzechowe nie jest smakiem, który ktokolwiek lubi.
Weź tę mieszankę i wlej ją do mieszanki musli, dokładnie mieszając. Może się trochę kleić, ale mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.
Przenieś masę na przygotowaną blachę do pieczenia i mocno dociśnij. Upewnij się, że mieszanka jest równomiernie rozłożona na blasze, aby uzyskać jednolite batoniki.
Piec przez około 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Uważaj na krawędzie - mogą się szybko przypalić.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na batony. Czasami kuszące jest, aby pokroić go od razu, ale schłodzony baton pokroi się znacznie czyściej i będzie lepiej trzymał się razem.
Spożywać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.