Źródło: Youtube
Domowy sposób na marynowaną cukinię
Cukinia marynowana to prosty i smaczny przysmak, który można dodać do sałatek, kanapek, burgerów i wielu innych dań.
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 1 Łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkło wody
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- kilka gałązek świeżego tymianku
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plastry i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.
2. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy drobno.
3. W rondelku mieszamy wodę, ocet, sól, cukier, gorczycę, pieprz oraz zioła i zagotowujemy.
4. Dodajemy cebulę i czosnek do mieszanki w rondelku i gotujemy przez 2-3 minuty.
5. Zalewamy cukinie przygotowaną mieszanką i zostawiamy na kilka godzin do ostudzenia.
6. Cukinie marynowaną przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Cukinia marynowana jest gotowa do jedzenia po kilku godzinach. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni i podawać jako dodatek do wielu dań.