REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowy sos boloński

Klasyczny sos boloński to aromatyczna mieszanka mięsa mielonego i warzyw. Podaje się z makaronem lub jako farsz do lasagne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 puszka pomidorów krojonych Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

2. Krok

Dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż na złoty kolor, aż mięso się zrumieni.

3. Krok

Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, bulion, suszone zioła i pieprz. Wymieszaj i gotuj na mocnym ogniu przez około 40-45 minut, aż sos zgęstnieje.

4. Krok

Podawaj z duszonymi warzywami lub spaghetti. Posyp posiekanym Parmezanem, jeśli chcesz.

5. Krok

Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy