Źródło: Pixabay: cegoh
Domowy rosół na przeziębienie
Nie ma to jak ciepły i pyszny rosół, który łagodzi objawy przeziębienia. Ten przepis był udoskonalany przez lata i okazał się pełnym sukcesem za każdym razem, gdy ktoś z mojej rodziny był chory. Aromatyczne przyprawy i smaczny kurczak w połączeniu z leczniczą mocą zupy są po prostu magiczne.
Składniki
- 1 całość Kurczak
- 2 cebula
- 3 padlinożerca
- 3 Bary seler
- 3 całość ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 Konfederacja Pietruszka
- 2 Kawałek liście laurowe
- 2 l woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na rosół, najpierw włóż kurczaka do dużego garnka i zalej wodą. Powoli doprowadzić do wrzenia, aby uzyskać klarowny bulion. Ważne jest, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, aby uniknąć zmętnienia bulionu.
Podczas gdy kurczak się gotuje, przygotuj warzywa. Obierz i grubo posiekaj cebulę, marchew i seler. Zmiażdż ząbki czosnku.
Gdy tylko kurczak się zagotuje, na powierzchni pojawi się piana i tłuszcz, które należy odtłuścić, aby uzyskać klarowny bulion. Z mojego doświadczenia wynika, że ten krok ma kluczowe znaczenie dla jakości zupy.
Dodaj do garnka warzywa, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kurczak będzie ugotowany.
Gdy kurczak będzie ugotowany, wyjąć go z garnka i odstawić do ostygnięcia. Kontynuuj gotowanie reszty zupy.
Usuń kości z kurczaka i pokrój mięso na kawałki wielkości kęsa. Zalecam luźne dodawanie mięsa, ponieważ dzięki temu zupa będzie bardziej sycąca.
Włożyć kurczaka z powrotem do garnka, dodać natkę pietruszki i dusić przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Zupa z kurczaka jest już gotowa do spożycia. Idealny posiłek na chłodne jesienne dni i przeziębienie.