REKLAMA
Domowy królik na czosnku

Domowy królik na czosnku

Mięso dietetyczne i prosty przepis z piekarnika.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 królik Dodano do
  • 900 ml woda Dodano do
  • 70 g czosnek Dodano do
  • sól Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • Grillowana przyprawa Dodano do
  • Całość czarnego pieprzu Dodano do
  • Nowa przyprawa Dodano do
  • Jałowiec jagody Dodano do
  • sól gruba Dodano do
  • Słodka papryka w proszku Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

Tak około 1500 g królika rozkładamy na kawałki. Klatkę piersiową królika gotujemy w wodzie razem z nowymi przyprawami, liściem laurowym, całą czarną przyprawą, jagodami jałowca i odrobiną soli. Będzie nam to służyło do podlewania królika w piekarniku. A kiedy zdobędziemy mięso z niego, możemy zrobić kanapki lub po prostu je zjeść.

2. Krok

Pozostałe części królika wkładamy do brytfanny i posypujemy gruboziarnistą solą, przyprawą do grilla i mieloną czerwoną papryką. Czosnek większą główkę oczyszczamy, rozgniatamy i dodajemy do królika. Dobrze wszystko mieszamy, pozostawiamy na chwilę.

3. Krok

Gdy nasza pierś kurczaka będzie gotowa, wyjmujemy ją i przecedzamy wywar, pozostawiając go na chwilę do ostygnięcia.

4. Krok

Zalejemy królika w naczyniu do pieczenia połową bulionu i przykryty gotujemy w piekarniku.

5. Krok

Gdy mięso z królika będzie do połowy miękkie, dodajemy resztę wody, przykrywamy i dusimy w piekarniku do miękkości. Na koniec odkrywamy brytfannę z królikiem, posypujemy czerwoną mieloną papryką i trochę zapiekamy. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy