:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/RwvFwhxv9vfyxn125698/62fb081480b8da27b07e9d3688bb2b.jpeg)
Domowy królik na czosnku
Mięso dietetyczne i prosty przepis z piekarnika.
Składniki
- 1 królik
- 900 ml woda
- 70 g czosnek
- sól
- liść laurowy
- Grillowana przyprawa
- Całość czarnego pieprzu
- Nowa przyprawa
- Jałowiec jagody
- sól gruba
- Słodka papryka w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
Tak około 1500 g królika rozkładamy na kawałki. Klatkę piersiową królika gotujemy w wodzie razem z nowymi przyprawami, liściem laurowym, całą czarną przyprawą, jagodami jałowca i odrobiną soli. Będzie nam to służyło do podlewania królika w piekarniku. A kiedy zdobędziemy mięso z niego, możemy zrobić kanapki lub po prostu je zjeść.
Pozostałe części królika wkładamy do brytfanny i posypujemy gruboziarnistą solą, przyprawą do grilla i mieloną czerwoną papryką. Czosnek większą główkę oczyszczamy, rozgniatamy i dodajemy do królika. Dobrze wszystko mieszamy, pozostawiamy na chwilę.
Gdy nasza pierś kurczaka będzie gotowa, wyjmujemy ją i przecedzamy wywar, pozostawiając go na chwilę do ostygnięcia.
Zalejemy królika w naczyniu do pieczenia połową bulionu i przykryty gotujemy w piekarniku.
Gdy mięso z królika będzie do połowy miękkie, dodajemy resztę wody, przykrywamy i dusimy w piekarniku do miękkości. Na koniec odkrywamy brytfannę z królikiem, posypujemy czerwoną mieloną papryką i trochę zapiekamy. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego