Domowy dżem malinowy
Dżem malinowy możesz wykorzystać jako smarowidło do pieczywa, dodatek do naleśników, czy też jako słodki dodatek do jogurtu lub lodów. Smacznego!
Składniki
- 1 kg malin
- 800 g cukru
- 1 sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj świeże maliny, usuwając ewentualne liście i płukając je delikatnie pod bieżącą wodą. Odczekaj, aż maliny będą lekko osuszone.
Wsyp maliny do dużego garnka i rozgnieć je za pomocą tłuczka lub widelca, aby uwolnić ich sok.
Dodaj cukier i sok z cytryny do garnka z malinami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj zawartość, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru, zwiększ ogień i doprowadź dżem do wrzenia. Mieszaj czasami, aby zapobiec przywieraniu.
Po osiągnięciu wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj dżem malinowy na niskim ogniu przez około 30-40 minut, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie zagotować dżem.
Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, możesz przeprowadzić tzw. test talerzykowy. Włóż niewielką ilość dżemu na zimny talerzyk. Jeśli gęstnieje i nie rozlewa się, jest gotowy. Jeśli wciąż jest zbyt płynny, gotuj jeszcze kilka minut.
Gdy dżem malinowy osiągnie pożądaną konsystencję, wyłącz ogień i odstaw go na kilka minut, aby ostygł nieco.
Przelej gorący dżem malinowy do czystych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że słoiki są dobrze zamknięte.
Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj je w lodówce lub w chłodnym, suchym miejscu.