Domowy deser z żelatyny
Niesamowity deser jagodowy z żelatyną.
Składniki
PICTURE
- 5 Sztuka jajko
- 1 dcl olej
- 1 dcl wody
- 20 dkg cukier puder
- 1 proszek do pieczenia
- 190 g mąka półgruboziarnista
- 2 Łyżka kakao
PLNKA
- 250 g mascarpone
- 400 ml kwaśna śmietana
- 5 Łyżka cukier puder
- Borówki amerykańskie gotowane
ŻELATYNA NA WIERZCH
- 1 Żelatyna
- 2 Łyżka cukier kryształ
- 1⁄2 l Płyn
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania korpusu. Białka ubijamy na sztywno. W misce ubić żółtka z cukrem. Dodać wodę i olej.
Do masy żółtkowej dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać kakao. Do ciasta dodać pianę z białek.
Skórkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Przygotować nadzienie, w misce wymieszać mascarpone z kwaśną śmietaną i cukrem. Dodać odcedzone borówki i wymieszać. Sok z borówek odstawić na bok. Będzie on nam potrzebny.
Na schłodzonym cieście ułożyć warstwowo nadzienie. Na koniec wystarczy przygotować żołędzie. Wykorzystać wodę z gotowanych borówek. Uzupełnić zwykłą wodą lub sokiem z borówek do pół litra.
W tym płynie rozpuścić żelatynę zgodnie z instrukcją. Dodać cukier. Przygotowaną żelatyną ostrożnie zalać ciasto i pozostawić do zastygnięcia w lodówce.