REKLAMA

Domowy deser z żelatyny

Niesamowity deser jagodowy z żelatyną.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

PICTURE

  • 5 Sztuka jajko Dodano do
  • 1 dcl olej Dodano do
  • 1 dcl wody Dodano do
  • 20 dkg cukier puder Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 190 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 Łyżka kakao Dodano do

PLNKA

  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 400 ml kwaśna śmietana Dodano do
  • 5 Łyżka cukier puder Dodano do
  • Borówki amerykańskie gotowane Dodano do

ŻELATYNA NA WIERZCH

  • 1 Żelatyna Dodano do
  • 2 Łyżka cukier kryształ Dodano do
  • 12 l Płyn Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania korpusu. Białka ubijamy na sztywno. W misce ubić żółtka z cukrem. Dodać wodę i olej.

2. Krok

Do masy żółtkowej dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać kakao. Do ciasta dodać pianę z białek.

3. Krok

Skórkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

4. Krok

Przygotować nadzienie, w misce wymieszać mascarpone z kwaśną śmietaną i cukrem. Dodać odcedzone borówki i wymieszać. Sok z borówek odstawić na bok. Będzie on nam potrzebny.

5. Krok

Na schłodzonym cieście ułożyć warstwowo nadzienie. Na koniec wystarczy przygotować żołędzie. Wykorzystać wodę z gotowanych borówek. Uzupełnić zwykłą wodą lub sokiem z borówek do pół litra.

6. Krok

W tym płynie rozpuścić żelatynę zgodnie z instrukcją. Dodać cukier. Przygotowaną żelatyną ostrożnie zalać ciasto i pozostawić do zastygnięcia w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy