REKLAMA

Domowy chleb

Smaczny i świeży domowy chleb, który można przygotować w komforcie własnej kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 10 g Suszone drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 375 ml woda Dodano do
  • masło Dodano do
  • nasiona słonecznika Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie z wodą.

2. Krok

W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

3. Krok

Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto.

4. Krok

Często przekładaj na stół posypany mąką i dobrze go wypracuj, dopóki nie stanie się gładki i elastyczny.

5. Krok

Przykryj go ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do momentu, gdy jego objętość podwoi się.

6. Krok

Często mieszaj ponownie i formuj w kształcie bochenka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp słonecznikowymi nasionami.

7. Krok

Piec 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy