REKLAMA
Domowy chleb
Smaczny i świeży domowy chleb, który można przygotować w komforcie własnej kuchni.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 10 g Suszone drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 375 ml woda
- masło
- nasiona słonecznika
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie z wodą.
2. Krok
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
3. Krok
Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
4. Krok
Często przekładaj na stół posypany mąką i dobrze go wypracuj, dopóki nie stanie się gładki i elastyczny.
5. Krok
Przykryj go ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do momentu, gdy jego objętość podwoi się.
6. Krok
Często mieszaj ponownie i formuj w kształcie bochenka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp słonecznikowymi nasionami.
7. Krok
Piec 45 minut.