Domowy chleb pszenny
Nie mieli chleba w sklepie? Żaden problem, ten domowy chleb jest lepszy niż z piekarni.
Składniki
- 150 g Mąka żytnia
- 2 łyżeczka sól
- 2 łyżeczka kminek
- 2 łyżeczka ocet
- 1 kostka drożdże
- 300 ml letnia woda
- 350 g Mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Z drożdży, ciepłej wody i odrobiny cukru przygotowujemy zaczyn.
W misce mieszamy mąkę, sól, sodę oczyszczoną, ocet i wyrósł zaczyn. Wszystko przetwarzamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy go na co najmniej dwie godziny, aby zakwasił. Najlepiej przez noc w lodówce.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, której wcześniej dodaliśmy trochę oliwy. Pozostawiamy, aby ciasto zakwasiło jeszcze przez pół godziny.
Na górze chleba robimy nacięcia, aby nam się nie popękał. Chleb smarujemy solanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 270 stopni na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni, ponownie smarujemy chleb solanką i pieczemy jeszcze około 40 minut.