REKLAMA

Domowy chleb pszenny

Nie mieli chleba w sklepie? Żaden problem, ten domowy chleb jest lepszy niż z piekarni.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 150 g Mąka żytnia Dodano do
  • 2 łyżeczka sól Dodano do
  • 2 łyżeczka kminek Dodano do
  • 2 łyżeczka ocet Dodano do
  • 1 kostka drożdże Dodano do
  • 300 ml letnia woda Dodano do
  • 350 g Mąka Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Z drożdży, ciepłej wody i odrobiny cukru przygotowujemy zaczyn.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, sól, sodę oczyszczoną, ocet i wyrósł zaczyn. Wszystko przetwarzamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy go na co najmniej dwie godziny, aby zakwasił. Najlepiej przez noc w lodówce.

3. Krok

Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, której wcześniej dodaliśmy trochę oliwy. Pozostawiamy, aby ciasto zakwasiło jeszcze przez pół godziny.

4. Krok

Na górze chleba robimy nacięcia, aby nam się nie popękał. Chleb smarujemy solanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 270 stopni na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni, ponownie smarujemy chleb solanką i pieczemy jeszcze około 40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy