REKLAMA

Domowy chleb na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie, miękki nawet na drugi lub trzeci dzień

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Rozrusznik

  • 1 łyżka stołowa drożdże Dodano do
  • 130 ml woda Dodano do
  • 160 g mąka chlebowa Dodano do

Do rozrusznika dodajemy więcej

  • 360 g mąka chlebowa Dodano do
  • 12 łyżka stołowa Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka kminek Dodano do
  • 200 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotowanie chleba na zakwasie zawsze wymaga więcej czasu, dlatego zakwas lub starter przygotowuję prawie od rana. W misce mieszam wszystkie składniki na zakwas i mieszam ręcznie. Przykrywam czystą ścierką i pozostawiam do fermentacji na co najmniej 10 godzin.

2. Krok

Po tym czasie przygotowuję dużą miskę, do której dodaję zaczyn z mąką i wodą i dokładnie mieszam ciasto ręcznie. Przykrywam ponownie i zostawiam na godzinę. Następnie przyprawiam ciasto solą i mielonym kminem i dokładnie mieszam ręką, tak aby odchodziło od miski. Ponownie pozostawiam na 60 minut. Na obsypanej mąką desce rozciągam ciasto na boki, składam i ponownie rozciągam. Formuję bochenek i przekładam go do miski (lub koszyka jeśli masz), którą wyłożyłem ścierką i posypałem skrobią. Misę przykrywam folią i pozostawiam jeszcze na fermentację, aż ciasto podwoi swój rozmiar.

3. Krok

Następnie wykładam ciasto na papier do pieczenia i delikatnie nacinam wierzch chleba.

4. Krok

Przygotuję dwie blachy do pieczenia. Na dole postawię głębszą, do której będę wlewać wodę, a ponad nią będzie ta, na której będzie pieczony chleb. Rozgrzeję piekarnik od góry i od dołu, ustawiając temperaturę na 250 stopni.

5. Krok

Ostrożnie przenoszę papier do pieczenia z przygotowanym chlebem na górny blat. Do dolnej wleję szklankę wody i zamknę piekarnik. Piecę w ten sposób przez około 10-12 minut, potem wyjmuję dolny blaszka i piekę przez kolejne 20 minut przy obniżonej temperaturze 220 stopni. Upieczony chleb można rozpoznać po złocistej, chrupiącej skórce i pustym dźwięku, który usłyszymy po stuknięciu palcami w spód chleba. Wtedy chleb jest właśnie gotowy i może ostygać na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy