REKLAMA

Źródło: Pixabay: fancycrave1

Domowy chleb bez zakwasu

Ten przepis jest świetny dla tych, którzy chcą przygotować swój własny domowy chleb, ale nie mają dostępnego zakwasu. Mimo że zakwas jest tradycyjnym sposobem przygotowania chleba, z tym przepisem odkryjecie, że można zrobić równie smaczny i pięknie wyrośnięty chleb bez niego.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 Opakowanie drożdże suszone Dodano do
  • 300 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suszone drożdzie.

2. Krok

Stopniowo dodaj wodę i mieszaj, aż ciasto będzie zupełnie połączone i gładkie.

3. Krok

Przykryj ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2 godziny, lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

5. Krok

Place the dough in a baking tray lined with baking paper and bake for 35-40 minutes, or until the bread is golden and hard to the touch.

6. Krok

Pozwól chlebowi ostygnąć przed krojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy