Źródło: Pixabay: fancycrave1
Domowy chleb bez zakwasu
Ten przepis jest świetny dla tych, którzy chcą przygotować swój własny domowy chleb, ale nie mają dostępnego zakwasu. Mimo że zakwas jest tradycyjnym sposobem przygotowania chleba, z tym przepisem odkryjecie, że można zrobić równie smaczny i pięknie wyrośnięty chleb bez niego.
Składniki
- 500 g mąka samozbrylająca
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka cukier
- 1 Opakowanie drożdże suszone
- 300 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suszone drożdzie.
Stopniowo dodaj wodę i mieszaj, aż ciasto będzie zupełnie połączone i gładkie.
Przykryj ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2 godziny, lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Place the dough in a baking tray lined with baking paper and bake for 35-40 minutes, or until the bread is golden and hard to the touch.
Pozwól chlebowi ostygnąć przed krojeniem.